28. lokakuuta 2012

Suoraan talon grillistä!

Olin eilen reissun päällä Kajaanissa ja paluujunaa odotellessani etsin ravintolaa, jossa voisin syödä kunnollisen illallisen ennen pitkää kotimatkaa. Innostuin kovasti, kun erään ravintolan ulkopuolella mainostettiin uudistunutta ruokalistaa, joka huomioi hyvin myös vegaanit. Sisällä ravintolassa petyin. Tarjolla oli vain vihersalaatti tai burgeri kasvispihvillä. Kyselin, olisiko olemassa mitään muuta vaihtoehtoa, sillä olen lopen kyllästynyt iänikuisiin burgereihin ja pelkkä vihersalaatti taas ei pidä nälkää kovinkaan pitkään. Sain tiskin takaa lapun, jossa kerrottiin, että ravintola voi valmistaa kasvisruokailijoille myös juuresmunakkaan mädin kera. Ulkomainonta ei nyt aivan vastannut mielikuvaani siitä, kuinka hyvin vegaanit huomioidaan. Eivätkä kananmuna ja mäti mielestäni ole kasviksia.

2010-luvulla elellään, eikä suurin osa ravintoloistamme osaa edelleenkään palvella kasvissyöjiä saati sitten vegaaneja, eikä ongelma ole ainoastaan Kajaanissa vaan myös Helsingissä ja muissa Suomen suurkaupungeissa. Saadakseen ravitsevaa ja maukasta kasvisruokaa on mentävä syömään kasvisruokaan erikoistuneisiin ravintoloihin. Mielelläni suosinkin näitä ravintoloita, mutta entä jos meitä olisi menossa syömään suurempi porukka, josta osa haluaisi syödä lihaa? Kasvisruokapaikat ovat silloin automaattisesti pois listalta.

Ravintoloiden ruokalistat vaikuttavat usein ensisilmäyksellä hyvältä, ne mainostavat "Suoraan talon grillistä", "Kauden satoa" jne. Vaan eipä näytä hyvältä sittenkään. On possua, härkää ja kanaa grillattuna ja on lammaspataa kauden vihanneksilla. Mutta esimerkiksi hyviä kotimaisia juureksia ei ilmeisesti voi grillata tai tehdä kasvispataa ilman lammasta? Ei, vaihtoehto on joko vihersalaatti tai kuivankäntty hampurilainen.

Yhä kasvavassa määrin ihmiset alkavat tiedostaa niin ympäristöön kuin eläinten hyvinvointiin liittyviä ongelmia ja sen seurauksena yhä kasvavassa määrin ihmiset alkavat siirtyä kasvisravintoon, osa kokonaan, osa vähentämällä reippaasti lihan määrää ravinnossaan. Uskoisin että olisi myös ravintoloiden etu poistua pienestä turvallisesta laatikosta ja ryhtyä ajattelemaan laajemmin. Eivät kasvissyöjät ja vegaanit ole ainoat, jotka ovat pahoillaan ravintoloiden suppeasta kasvisruokavalikoimasta. Tiedän monia, jotka syövät muutaman kerran viikossa liharuokaa, mutta jotka mielellään söisivät ravintolassa hyvää kasvisruokaa, jos vain sellaista olisi tarjolla. Ruokalistoilla voisi siis hyvinkin olla useita erilaisia kasvisruokia, ehkä jopa täysin vegaanisia annoksia. Ravintoloilta tämä vain vaatisi ennakkoluulottomuutta ja hieman uskallusta.

Hyvin usein ravintolat tarjoavat vain salaattia kasvisvaihtoehtona. Mutta miksi minun pitäisi tyytyä salaattiin, kun muut pöydässäni syövät valkosipuliperunoita kera tillilohen tai kokolihapihviä punaviinikastikkeessa? Minä haluaisin mässätä siinä missä muutkin. En minä mene ravintolaan laihduttamaan. Ravintolat voisivat vallan hyvin valmistaa runsaan, monipuolisen ja ravitsevan aterian vaikkapa kauden vihanneksista kera seitanpihvin ja valkosipulikastikkeen. Ammattikokille tämän ei luulisi olevan yhtään sen haastavampaa kuin lihaisan pihviaterian valmistaminen. Ravintoloitsijat tuntuvat myös jättävän huomiotta sen, että kananmunattomia ja maidottomia elintarvikkeita löytyisi helposti ja ne kävisivät vegaanien lisäksi muillekin. Tällaisia tuotteita suosimalla saisi vegaaniruokailijalle hyvän mielen, kun taas muut eivät luultavasti eroa kananmunalliseen tai maidolliseen tuotteeseen huomaisi. Mikseivät ravintolat voisi käyttää esimerkiksi kananmunatonta majoneesia? Näin vegaanin ei tarvitsisi tyytyä kuivaan burgeriin. Uskoisinpa, että myös kananmuna- ja maitoallergiset sekä laktoosi-intolerantikot kiittäisivät maidottomien ja munattomien tuotteiden suosimisesta.

Mistä kaikki sitten kiikastaa? Liekö kyse siitä, että ravintoloitsijat uskovat kasvisruoan edelleen kiinnostavan vain niin pientä joukkoa, ettei tällaista erityisryhmää kannata palvella. Mikäli näin on, on se harmillista, sillä eiväthän ihmiset voi tilata kasvisruokaa jos sellaista ei ole tarjolla. Vai onko kyse siitä, että kasvisruoan ajatellaan olevan vaikeaa ja kallista valmistaa. Tämähän ei pidä paikkaansa: kasvisruoan valmistaminen on helppoa ja halpaa, ehkä jopa halvempaa kuin liharuokien valmistaminen.

Oletteko kanssani samaa mieltä, että ravintolat voisivat kehittää ateriatarjontaansa ympäristö- ja eläinystävällisempään suuntaan ja ottaa viimein huomioon myös se asiakaskunta, joka ei halua porsaan pyllyä lautaselleen?

1 kommentti:

  1. Löysin blogisi vasta nyt. Todellakin olen samaa mieltä!

    VastaaPoista