3. marraskuuta 2012

Herkkusuille vinkkejä jouluksi

Marraskuuta mennään, joten kai nyt voi jo alkaa suunnitella minkälaisilla makeilla herkuilla joulupöydän aikoo täyttää? 

Emily Mainquistin Vegeherkkuja-kirja pursuaa toinen toistaan ihanampia leivos- ja jälkiruokaohjeita ja mikä parasta, ne kaikki ovat vegaanisia! Lisäksi Mainquist lahjoittaa osan kirjan tuotoista eläinsuojelujärjestö Farm Sanctuarylle. Yksi miinus pitää kirjalle antaa siitä, että mittoina ei ole käytetty desimittoja, joita meidät on koulun kotitaloustunnilla opetettu käyttämään. Minua tämä ei haittaa, sillä heittelen muutenkin kaikki ainekset "vähän sinnepäin" -mittoina, mutta niille, jotka haluavat tarkasti noudattaa ohjeita, voi tulla päänvaivaa näistä mitoista. 

Vegeherkkuja-kirjasta ehdoton suosikkini on minttubrowniet! Minun tekemänä browniet näyttävät vähän toisenlaisilta kuin kirjan kuvassa, mutta maku on taivaallinen. Jos pidät minttukaakaosta pidät myös näistä herkkuleivoksista.


Minttubrowniet

Pohja                                                          
260 g luomuvehnäjauhoja
340 g täysruokosokeria
75 g kaakaojauhetta siivilöitynä
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
240 ml vettä
240 ml kasviöljyä
1 1/2 tl vaniljasokeria

Minttutäyte
115 g huoneenlämpöistä margariinia
280 g luomutomusokeria
4 rkl minttulikööriä

Suklaakuorrutus
180 g maidotonta ja gluteenitonta suklaata
85 g margariinia

Uunin lämpötilaksi suositellaan 180 astetta ja vuoka olisi hyvä olla 23 X 33 cm. Pohja saa olla uunissa 20-25 minuuttia ja tämän jälkeen sitä jäähdytetään noin tunnin ajan. Minttutäyte levitetään jäähtyneen pohjan päälle. Suklaan ja margariinin voi sulattaa mikrossa ja seos kaadetaan minttutäytteen päälle. Jos onnistut tässä vaiheessa pitämään minttutäytteen ja suklaaseoksen omina kerroksinaan, niin nostan hattua! Koko homma laitetaan pakastimeen 10 minuutiksi ja sen jälkeen leikataan paloiksi. Browniet säilyvät ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa jopa pari viikkoa. (Alkuperäinen ohje: Emily Mainquist: Vegeherkkuja)

Muita suosikkejani ovat kanelikierteet, triplasuklaa-juustokakku sekä suklaamousse. Lukaise näiden ohjeet kirjasta!

Inna Somersalon Yllin kyllin -kirjasta halusin poimia suositukseksi vadelmachilisuklaamuffinit, koska ne tuovat joulupöytään hieman perinteisestä poikkeavaa vivahdetta. Täytyy sen verran kehua Yllin kyllin -kirjaa, että se on pieneen kokoonsa nähden todella monipuolinen paketti kokkaajalle niin arkipäiviin kuin juhliin. Kirjassa jokaiselle ruoalle ja leivokselle on kirjoitettuna ohjeet sekä pienille että isoille annosmäärille. Kirjassa on omat osionsa niin makeille kuin suolaisille herkuille, etnisille tarjottaville ja joulupöydän antimille. Niin ja kaikki ohjeethan ovat vegaanisia. 


Vadelmachilisuklaamuffinit 

(10-14 kpl)

Taikina
1 dl vadelmahilloa
2,5 dl soijamaitoa
1 tl omenaviinietikkaa
0,5 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
3 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
noin 50 g chilisuklaata (tai tavallista tummaa suklaata) rouheena
suklaarouhetta koristeluun

Vadelmakuorrute

50 g kookosrasvaa
50 g kasvimargariinia
0,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
0,5 dl kaurakermaa
1 rkl vadelmahilloa

Taikinalla täytetään muffinivuoat suhteessa 2/3 ja muffineita paistetaan 225 asteessa noin 10-15 minuuttia. Muffinit jäähdytetään ennen kuorruttamista. Kuorrute valmistetaan sulattamalla ensin kookosrasva ja jäähdyttämällä se huoneenlämpöiseksi. Tämän jälkeen lisätään loput ainekset ja sekoitetaan sähkövatkaimella. Lusikoi kuorrutetta muffinien päälle ja lisää suklaarouhetta koristeeksi. (Alkuperäinen ohje: Inna Somersalo: Yllin kyllin)

Tutustu myös näihin: aprikoosi-juustotorttu, persikkapiiras, jouluinen juustokakku ja chilisuklaakakku.

Jere Niemisen Vegaanin kotiruokakirjasta löytyy ohje näyttäviin vaaleanpunaisiin aleksanterinleivoksiin. Vegaanin kotiruokakirja on huippuhyvä kirja kenelle tahansa, joka pitää perinteisestä kotiruoasta, muttei oikein tiedä, miten sitä valmistaisi ilman lihaa, kananmunia ja maitotuotteita. Kirjassa esitellyt ruoat ovat helposti valmistettavia ja ravitsevia, eikä niihin tarvitse etsiä aineksi lähikauppaa kauempaa.


Aleksanterinleivokset

(10 leivosta)

Taikina
4 dl vehnäjauhoja
0,75 dl sokeria
200 g margariinia huoneenlämpöisenä

Täyte
1,5 dl vadelmahilloa

Kuorrute
4 dl tomusokeria
4,5 rkl vadelmamehua

Taikina kaulitaan kahden leivinpaperin välissä ja paistetaan leivinpaperit ympärillään 15 minuuttia 175 asteessa. Paistamisen jälkeen irrotetaan ylempi paperi ja taikina leikataan kahtia. Toiselle puolikkaalle levitetään vadelmahilloa. Hilloton puolikas siirretään hillollisen päälle. Valmista kuorrute ja levitä se kostean veitsen avulla leivoksen päälle. Leikkaa levystä leivokset ja jäähdytä jääkaapissa ennen tarjoilua. (Alkuperäinen ohje: Jere Nieminen: Vegaanin kotiruokakirja)

Myös mokkapalat, korvapuustit ja omenapiirakka maistuvat varmasti!



P.S. Tykkää Laiskiaisesta Facebookissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti