29. marraskuuta 2012

Mysteeri nimeltä minkkiripset

Jo useita kuukausia sitten kiinnitin huomiota kauneussalonkien katuständeihin, joissa mainostettiin aitoja minkkiripsiä. Eläinrakkaana ihmisenä tietysti kiukustuin, koska "aito minkkiripsi" kuulosti siltä, että ripset on valmistettu aidosta minkinkarvasta. Joku kuitenkin totesi asiaa päivitellessäni, että eivät ne mistään minkinkarvasta ole, synteettistä kuitua vain. Pian näin uuden mainoksen, jossa puhuttiin nimenomaan aidosta luonnonmateriaalista: ihan oikean minkkieläimen karvasta. Sillä kertaa asia jäi kuitenkin sen pidemmälle selvittämättä.

Toissapäivänä ystäväni palasi jälleen aiheeseen ja kyseli, ovatkohan minkkiripset nimensä mukaisesti minkinkarvasta valmistettuja vai synteettisesti valmistettuja kuituja. Nopeasti googlettamalla löysin pari nettikeskustelua, joista sain sen käsityksen, että minkkiripsiä on olemassa sekä aidoista minkinkarvoista valmistettuja että tekokarvaripsiä, jotka "ovat yhtä pehmeitä kuin aito minkinkarva". 

Tutkiessani minkkiripsimysteeriä päädyin myös erään yrityksen sivulle, jossa kerrottiin, että "luonnon materiaalina minkki ripset ovat alkuperältään Siperian minkkiä. Voit olla rauhassa, yhtään eläintä ei ole vahingoitettu tämän tuotteen valmistamiseksi. Ripsimateriaali on kerätty hellästi harjaamalla eläinten turkkeja". Tästäkös me ystävieni kanssa riemastuimme. Että ihan hellästi on minkkejä harjailtu! Ystäväni laittoivat firmaan palautetta ja kyselivät, ovatko ripset todellakin eläimistä peräisin ja minkälaisissa olosuhteissa eläimet elävät. Melkein samantien totesimme, että Facebookiin linkittämäni sivu oli poistettu. Yritys kuitenkin oli vastannut ystäväni palautteeseen, että "Minkit elävät isoissa tarhoissa ja niistä huolehtii nimikkohenkilöt. Eivät siis ole perinteisiä turkistarhaminkkejä". Olivat vielä myöhemmin lisänneet, että tarha sijaitsee Kiinassa.

Toinen ystäväni puolestaan oli kysynyt ripsiasiasta ripsiteknikoltaan (vai miksi heitä kutsutaan...?) ja tämä oli todennut, että minkkiripset eivät todellakaan tule minkeistä vaan niitä kutsutaan kyseisellä nimellä, koska muistuttavat minkinkarvaa. Piste.

Jatkoin tänään salapoliisintyötäni ja löysin lisää juupas-eipäs-nettikeskusteluja. Osa ripsiteknikoista ilmoitti käyttävänsä synteettisiä materiaaleja, koska asiakkaat voivat saada allergisia oireita aidoista karvoista. Eli voisiko tästä tulkita, että he myöntävät aitojen minkkiripsien olemassaolon? Mietin myös, että olisiko puhe aidoista minkkiripsistä kuitenkin huijausta ja huijauksen kohteeksi olisi tarkoitettu ihmiset, jotka haluavat kehua ripsiensä olevan luonnonmateriaalia. Hiuslisäkkeissäkin taidetaan pitää aitoja hiuslisäkkeitä "hienompana" kuin tekokuituhiuslisäkkeitä (ja niiden aitojen hiusten alkuperästä voisi kirjoittaa oman blogitekstinsä). Kuten tiedämme, "hienommasta" tavarasta voidaan pyytää isompia summia rahaa.

Löysin tänään myös sivun, joka mainosti seuraavasti: "Nyt meillä käytössä Siperian Minkki ripset-pehmeimmät,kevyimmät ja luonnollisimmat ripset mitä markkinoilla on. Nämä 100% aidot minkkiripset saadaan kevyesti harjaamalla eläimiä,ne on steriloitu ja hypoallergeenisia. Nämä luonnolliset minkkiripset antavat ripsillesi lumoavan ilmeen ja luonnollisen kaarevuuden." 

Laitoin palautetta, jossa kysyin lisätietoja. Noin tunnin päästä sivulta ei löytynyt enää kyseistä tekstiä. Palautteeseeni ei ole vielä vastattu. 

Löytämäni tiedot ovat ristiriitaisia ja yritykset käyttäytyvät kummallisesti poistellessaan sivujaan. Toinen ripsiteknikko väittää, että on olemassa aitoja minkinkarvaisia ripsiä ja toinen, että sellaisia ei ole. Kuka valehtelee? 

Itse toivoisin, että nämä "minkkien hellät harjaajat" olisivat huijareita, mutta kun minkkejä tarhataan vaateteollisuuden hyväksi niin miksipä ei myös ripsiteollisuuden hyväksi. Jos ja kun minkkejä kasvatetaan ripsimateriaaliksi tai ripsimateriaaleja saadaan muun turkistuotannon sivutuotteena niin yhdestä asiasta olen varma: se ei ole eettistä bisnestä.

Vaikka en itse ripsiteknikkojen luona tapaa vieraillakaan, olisi tähän arvoitukseen kiva saada vastaus. Pikkujouluaikana uskoisin ripsille olevan markkinoita ja varmasti moni kuluttaja haluaisi tietää, mitä hänen luomiinsa liimaillaan. Ei ole minkkiä näissä ripsissä. :)Keskustelua aiheesta myös Laiskiaisen Facebook-sivulla

8 kommenttia:

 1. Tosi hämärää ja epäilyttävää....Nyt tuolla ensimmäisen linkkisi takaa löytyy myynnistä "synteettistä minkkiä" esim. valikosta IB-ripsituotesarja. Eli eivät sitten enää tykkääkään mainostaa aitoa Siperian minkkiä...
  Voi tätä turhuuksien määrää! Toivottavasti turkistarhaus saadaan loppumaan mahdollisimman pian!

  VastaaPoista
 2. Ihme että jotkus haluavat mainostaa myyvänsä minkkiripsiä, luulisi karkottavan asiakkaita tuollainen termi. Ja kukin voi olla käyttämättä noita hoitoloita, löytyy yllin kyllin ripsipidennyksen tekijöitä, jotka käyttävät muita kuin minkkiripsiksi markkinoituja ripsiä.

  Luulisi myös, että minkin karvasta olisi hankala tehdä irtoripsiä. Ne pitäisi yksitellen leikata ja muotoilla täsmälleen oikean kaareviksi. Luulisi tulevan kalliiksi verrattuna muoviripsien tekemiseen.

  VastaaPoista
 3. Tässä hieman jatkoa juttuun! Itse en koskaan saanut mitään vastausta palautteeseeni, mutta ystäväni oli saanut tuolta ensimmäisestä firmasta tällaisen vastauksen:

  "Hei, kiitos viestistäsi.
  mielenkiintoni heräsi kohdassa jossa kerrot minun sanoneen... onko siis jossakin ollut julkaisu meistä tietämättäni? Ja jos sellainen on niin olisin enemmän kuin kiitollinen, jos saisin sen myös luettavaksi.

  En koskaan käytä tuotteita joissa on harrastettu riisto-/ lapsityö-/ eläinrääkkäys- / ympäristöpolitiikkaa siten että työntekijä tai materiaalien hankinta tai tuotanto haittaisi yhteiskuntaamme tai olisi epäoikeudenmukainen sille henkiölle joka alkutuotteen valmistaa.
  Olen erittäin tarkka tässä asiassa.

  Siksi varmistin vielä aiheesta päämieheltämme tähän liittyen.
  En tiedä rauhoittaako tämä yhtään mieltäsi, mutta olen eettisesti ja humanistisesti asioita ajatteleva ihminen ja kirjeesi sai minut varsin mietteliääksi ylipäätään kaiken talouden ja ruoka ja vaate ja muun maailman näkökulmia ajatellen.

  Vaatetuotanto on riistoa,(lapsityövoima, syöpääaiheuttavien aineiden käyttö), huonekaluteollisuus on riistoa( halpamaiden luonnonvarat, lapsityövoima ja ihan aikuisväenkin riisto), maatalous on riistoa(eläinten olot siellä eivät aina ole sitä mitä voisi luulla) lisäksi suuret hormooni ja apulantamäärät ovat myös uhkamme...lista on loputon.

  Ripsiä on valheellisesti myyty minkkeinä vuosikaudet, vaikka ovatkin oikeasti PBT-muovijohdannaista... ei tämäkään ole mielestäni ihan virheetöntä. Se että on saatu eettisesti ja eläimiä kunnioittava valmistaja markkinoille ei minusta anna aihetta mollata koko kenttää.
  On totta että joka paikassa eläinten olot eivät ole parhaat mahdolliset.

  Tässä sinulle päämiehemme vastaus.

  Dear Anne,

  I asked the producer and he answered the following:

  Minks are cultured in China for business, they live in huge cages normally.
  There is special person take good care of them and brush their hair
  periodically to gain the short hair. Of course, the mink are alive when they
  collect the material. The minks are treated very well.

  I don't know, if this answer is satisfying, but to be honest, I also don't
  know more about it. I hope this helps.

  Best regards, Susan

  Terveisin XX"

  VastaaPoista
 4. Eli loppujen lopuksi sillä ei ole mitään merkitystä, onko myyjä eettisesti ja humanistisesti ajatteleva, jos yrityksen johto ei ole. Millainen yritys ylipäätään ostaa eläinperäisiä ainesosia ottamatta selvää millaisissa oloissa niitä tuotetaan? Onko minkäänlainen eläinten tarhaus loppujen lopuksi eettisesti kestävää? Mielestäni ei.

  VastaaPoista
 5. Kiitos Ninni äärettömän mielenkiintoisesta aiheenavauksesta. Löysin blogisivustosi kun yritin etsiä netistä vastausta saamaan kysymykseen: mitä ovat minkkiripset? Erittäin surullista, että kuluttajilla ei ole mahdollisuutta saada todellista tietoa tuoteen alkuperästä tai sen tuotantomenetelmistä. Globaalissa maailmantalaoudessa tarvittaisiin enemmän eettistä valvontatoimintaa. Tuotantoketjun pitäisi olla jäljitettävissä alusta loppuun. Mielestäni tämä aihe on jälleen yksi niistä, joka pitäisi nostaa näkyvämmin yleiseen keskusteluun.

  VastaaPoista
 6. Olen miettinyt monet kerrat tismalleen samaa asiaa. Kiitos kun olit tehnyt salapoliisin työn puolestani!

  VastaaPoista
 7. Olen todella kriittinen kuluttaja, ja epäileväinen. Tiedän, että yritysten tehtävä on myydä, myydä ja myydä ja siksi minun on vaikea luottaa yritysten sanaan, mistä ja millä tavoin heidän tuotteensa on valmistettu jne. koska tietysti yritykset lupailevat asiakkaille vain kaikkea hyvää ja ihanaa. Yleensä en siis oikein usko mitään, mitä yritykset väittävät ja luotan mieluummin esimerkiksi sertifikaatteihin. Paitsi jos sertifikaatin on myöntänyt jokin puolueellinen toimija! Esimerkiksi turkisalan itsensä kehittämä sertifikaatti on mielestäni hölynpölyä (tosin en ostaisi turkistuotetta missään tilanteessa).

  Ostan esimerkiksi vain kosmetiikkaa, joka löytyy eläinkokeettoman kosmetiikan listalta (löytyy Animalian sivulta) ja ostan vaatteeni yrityksistä, jotka ovat sitoutuneet turkittomuuteen (tämäkin lista löytyy Animalian sivulta), jollen kirpparilta löydä.

  Nykyisin saakin olla todella tarkkana, sillä monet yritykset kaunistelevat totuutta, jättävät osan kertomatta tai röyhkeästi valehtelevat. Yritysten myyjät taas eivät ehken tiedä asioista tarpeeksi ja puhuvat siksi ohi suunsa. Hyvä esimerkki tästä on mm. Sokoksen ja Stockmannin kauneusosastojen myyjät, joiden mukaan mitään heillä myytävää kosmetiikkaa ei ole testattu eläinkokein. Myyjät ehkä uskovat itsekin tähän, vaikka väite ei millään muotoa pidä paikkaansa. Siellä hyllyissä on monenlaista purnukkaa, jonka joko lopputuote tai yksittäiset ainesosat on testattu eläimillä.

  On siis toisinaan aika hankalaa puikkelehtia tuolla kulutusviidakossa ja punnita, kenen sanaan luottaa. Ja melkoista salapoliisityötä saa toisiaan tehdä. Minkkiripset siitä hyvänä esimerkkinä. :)

  VastaaPoista
 8. Hyvä kun olet ottanut asioista selvää! Et muuten söisi kotimaista kanaa/lihaakaan jos uskaltaisit vielä Animalian sivuille.Kaikkia asioita peitellään ja salataan koska raha ratkaisee. Pidemmät ja vahvemmat ripset saat kun syöt koirille tarkoitettua biotiinia. Se aivan puhdasta mutta ei kannata kertoa jos haet apteekista että otat itse. Pitäisi ostaa ihmisille tarkoitettuja, joissa moninkertainen hinta ja paljon pienempi määrä. Biotiini poistuu elimistöstä luonnollisesti, eli ylimääräjäämän pelkoa ei ole.

  VastaaPoista