22. toukokuuta 2013

Kenen mielipiteellä on merkitystä?

"Menkää viherpiipertäjät joskus käymään kehäkolmosen ulkopuolella!"
"Kansalaisaloitetta turkistarhausta vastaan ei varmasti ole allekirjoittanut kukaan muu kuin just 18 vuotta täyttäneet pikkulikat..."
"Ituhipit ja teinitkö täällä päättää kuka saa harjoittaa elinkeinoaan?!"
"Voi voi näitä kettutyttöjä ja vihreitä, kun eivät ole parempaa ajankulua keksineet. Menkää töihin hipit niin ette ole häiritsemässä kunnollisten ihmisten elämää!"

Kuulostanee tutulta kommentoinnilta kaikille, jotka ovat joko olleet keräämässä allekirjoituksia Turkistarhaton Suomi -kansalaisaloitteeseen tai lueskelleet aiheeseen liittyviä nettikeskusteluja. 

Kommenttien pohjalta voi tehdä sellaisen tulkinnan, että kansalaisaloitteesta ärsyyntyneiden ajatus on se, että turkistarhauksen lakkauttamisesta (ja ylipäätään eläinsuojelusta) ovat kiinnostuneita ainoastaan alle 20-vuotiaat Pääkaupunkiseudulla asuvat vihreää puoluepolitiikkaa kannattavat työttömät naiset. Todellisuudessa kansalaisaloitteen allekirjoittaneiden joukko oli todella sekalainen: allekirjoittaneissa oli niin miehiä kuin naisia, niin nuoria kuin vanhoja, niin työttömiä kuin työelämässä olevia, niin pienituloisia kuin suurituloisia ja vissisti yli puoluerajojen ympäri Suomen. 

Tärkeä kysymys on kuitenkin se, mitä väliä sillä on, keitä allekirjoittajat ovat? Fakta kun on, että noin 70 000 henkilöä vaatii turkistarhauksen lakkauttamista Suomessa ja vain sillä pitäisi olla merkitystä. Myönnän, minäkin olen välillä sortunut miettimään, kuinka vastapuolelle saisi vakuutettua, että tarhauksen lakkauttamista vaativien joukossa on myös yli 50-vuotiaita johtavassa työasemassa olevia miehiä. Mutta miksi pitäisi vakuuttaa? Miksi nuorten naisten allekirjoituksilla ei olisi samaa painoarvoa kuin keski-ikäisten miesten? 

Ainakin pitäisi olla.

Kun tämän kansalaisaloitteen aika tulee ja se saapuu suureen saliin eduskunnan äänestettäväksi, toivon, että kansanedustajat käsittelevät kansalaisaloitetta sillä arvokkuudella ja vakavuudella millä 70 000 ihmisen kansalaisaloitetta tulee käsitellä. 70 000 ihmistä on iso joukko, vaikka osa vastapuolen edustajista puhuukin vähäpätöisestä ryhmästä. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että Hämeenlinnassa on asukkaita n. 67 000, Joensuussa n. 74 000 ja Vaasassa vajaa 66 000. (Lähde: kaupunkien omat nettisivut). 


Kampanjan mainosbanneri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti