15. toukokuuta 2013

Onko Sinun kasvoillasi tiineen tamman virtsaa?

Mainoksessa kaunis nainen sivelee kasvojansa. Nainen hymyilee itsevarmana. Hän on jo yli 50-vuotias, muttei hänen kasvoillaan näy rypyn ryppyä. Mainoksen mukaan hän rakastaa ihovoidettaan ja ymmärrettävästi käyttää sitä säännöllisesti, kuten meitä muitakin kehotetaan tekemään. Mainoksessa vilahtelee monien eri ainesosien nimiä. Tavallinen tallaaja ei välttämättä tule edes miettineeksi, mistä eri ainesosat ovat peräisin. Uskottava naisääni saa kaiken kuulostamaan niin hienolta, että tuotteen on varmasti oltava jotain todella hyvää. Oih, näyttäisinpä minäkin tuolta, katsojat ihailevat ja lisäävät huomiseen ostoslistaan ihoa siloittavan voiteen.

Mutta voi kääk jos kaikki tietäisivät mitä nämä taika-aineet oikeasti ovat! Käydäänpä niitä hieman läpi.

Ihovoiteissa käytetään muun muassa seuraavia:
* Teurastettujen eläinten sidekudoksesta eristettyä elastiinia 
* Tiineiden tammojen virtsasta saatua estrogeeniä
* Nyljettyjen minkkien rasvaa, minkkiöljyä
* Eläinvauvojen (vasikoiden ja possujen) sidekudoksista eristettyä proteiinia elikäs kollageenia
* Kilpikonnien sukupuolielimistä valmistettua kilpikonnaöljyä
* Sonnien kiveksistä saatua testosteroniproprionaattia

Sim sala bim ja iho lakkaa vanhenemasta!

Vaan eihän se tähän jää, ei todellakaan. Kaikkea sekavuuksia sujautetaan myös esimerkiksi hiustuotteisiin, muun muassa teurasjätteitä. Hajuvesiä varten tapetaan esimerkiksi kaskelotteja, jotta niiden suolistosta saadaan eritettä, koska ei ole hyvä, että hajuvesi lakkaa tuoksumasta kesken juhlien. Sivettikissoja pidetään vankeudessa, jotta niiden anaalirauhasista saadaan  ainetta samaa tarkoitusta varten. Yhdysvalloissa ja Kanadassa hukutetaan majavia, kyllä, ihan vain hajuvesien takia. Kuka muuten haluaa tuoksua majavan anaalirauhasille?

Osa eläinperäisistä kosmetiikan raaka-aineista saadaan lihateollisuuden sivutuotteina. Eläimiä kuitenkin tapetaan ja pidetään vankeudessa myös kosmetiikan vuoksi. Monet raaka-aineiden keräystavat ovat myös julmetun raakoja.

Onneksi meille, jotka emme halua hoitaa kauneuttamme eläinten kustannuksella, on olemassa vaihtoehtoja.
Meille on tarjolla runsaasti kosmetiikkaa, joka ei sisällä eläinperäisiä raaka-aineita (ja jota ei ole testattu eläinkokein). Suosittelen tutustumaan esimerkiksi www.vegaanituotteet.net-sivuston Kosmetiikka ja hygienia -osioon, josta löytyy lista vegaanisista tuotteista sekä www.animalia.fi/kosmetiikkalista-osoitteesta löytyvään eläinkokeettoman kosmetiikan listaan.  Lisää kosmetiikan eläinperäisiä eli vältettäviä raaka-aineita löydät täältä.

Oi miettikää jos mainosmiehet käyttäisivätkin kosmetiikkamainoksissa sellaista kieltä, jonka kuluttajat ymmärtävät. "Kaipaako ihosi heleyttä ja kuulautta? Rasvaa ihosi päivittäin kilpikonnien sukupuolielimistä valmistetulla kilpikonnaöljyllä, joka ravitsee kasvojasi ja saa ihosi näyttämään nuoremmalta..."
Innostus juttuun: Animalian Vapauta valinnoilla -nettisivusto


1 kommentti:

  1. L'orealin "Because you are worth it" -slogan kuulostaa näiden tietojen jälkeen lähinnä irvailulta.

    VastaaPoista