26. syyskuuta 2013

Tsemppiä Lihattomaan Lokakuuhun!

Palasin eilen Kiinan reissultani ja hetimiten kuulin Lihattomasta Lokakuusta. Jos sinä et vielä ole kuullut tästä tempauksesta, niin lyhyesti tiivistäen ympäristönsuojelun supermies Leo Stranius oli haastanut seikkailija Riku Rantalan syömään kuukauden ajan vain kasvisruokaa. Riku oli lupautunut ja siinä sivussa innostanut mukaan muutaman muunkin. Itse asiassa Lihattoman Lokakuun Facebook-sivulla on jo yli 16 000 ihmistä. Pisteet siis Leolle haasteesta ja Rikulle haasteeseen tarttumisesta ja haasteen levittämisestä eteenpäin!

Olen seuraillut matkaväsymyksestä toipuessani keskustelua sosiaalisessa mediassa siitä, onko Lihattomassa Lokakuussa edes mahdollista onnistua. Tavallaan tällaiset ihmettelyt huvittavat, itse kun olen ollut jo 20 vuotta kasvissyöjä, enkä ole kokenut kasvisruokavaliota ongelmalliseksi. Syön jatkuvasti lempiruokiani ja ruokavalioni on todella monipuolinen. Ei siis valittamista. Toisaalta muistan sen, kun ryhdyin kasvissyöjäksi, eikä minulla ollut oikein visiota siitä, mitä voisin syödä. Alkuun söin yksipuolisemmin (ja epäterveellisemmin) kuin nykyisin. Olen siis itsekin käynyt läpi eräänlaisen ruokamatkan (ja olen tällä matkalla edelleen), päästänyt irti vanhoista helpoista tottumuksista ja joutunut ottamaan selvää uusista ruoka-aineista ja oppimaan ja kokeilemaan, mistä pidän ja mistä en (toisinaan se on ollut ärsyttävää, toisinaan kiehtovaa ja virkistävää). Tosin ajat ovat myös aika paljon muuttuneet 20 vuodessa: lähes jokaisesta ravintolasta saa nykyisin kasvisruokaa, netti pursuaa kasvisruokaohjeita ja kauppojen valikoimat ovat monipuolistuneet huimasti. Kasvissyönti on ehkä nyt helpompi aloittaa kuin 20 vuotta sitten. Ja vertaistukea löytyy paljon enemmän kuin aikaisemmin!

Lihaton Lokakuu onnistuu varmasti karskimmaltakin sekasyöjältä jos vain intoa ja motivaatiota riittää! Kannattaa siis ainakin antaa kokeilulle mahdollisuus. Kuten tempauksen Facebook-sivulla sanotaan, jo lihatuotteiden vähentäminen on hyväksi, joten ei pidä olla itselleen liian tiukka ja ankara jos kokee, että kuukausi ilman liharuokaa on mahdoton ajatus. Ota pieniä askelia jos isot harppaukset ei ole sinun juttusi.

Koska haluan, että mahdollisimman moni oikeasti kokeilee lihatonta kuukautta (ja kuukauden päästä huomaa, että eipäs se niin vaikeaa ollutkaan ja kasvisyöjien määrä kasvaa Suomessa ja eläimet pelastuu...), niin ajattelin tsempata Lihattoman Lokakuun porukkaa kokoamalla jelpiksi listan muutamista hyödyllisistä linkeistä. Toivottavasti näistä on apua.

Netistä löytyy todella paljon blogeja, jotka pursuavat kasvisruokaohjeita. Aloita vaikka selaamalla näitä:
Keittiö ja puutarha
Keidas
Chocochili
Vegaaninen versio
Pidempi korsi
Kamomillan konditoria
Kasviskasari

Ruokaohjeita löytyy runsaasti myös näiden hyvisjärjestöjen sivuilta:
Fauna
Animalia
Vegaaniliitto

Vegaaniliiton sivulta löytyy myös todella hyvä paketti kasvissyönnistä. En ryhdy sitä referoimaan, koska linkistä sujahdatte nopeasti lueskelemaan sitä. Kannattaa tutustua!

Kasvissyönti on helppoa ja tarvittaessa halpaakin, se on terveellistä ja eläineettistä sekä ympäristöystävällistä. Siinäpä siis monta hyvää syytä kokeilla!

Jos löydätte tai itse keksitte jotain todella herkullisia ja maukkaita kasvisruokia, niin vinkatkaa minullekin. Mielelläni kokeilen kaikkea uutta, vaikka olenkin kävelevä keittiökatastrofi. :) Myös muita kasvissyöntilinkkejä saa laittaa kommenttiosioon.

Annos todella herkullista tofua kera kasvisten. Voisittepa maistaa! :)

5 kommenttia:

 1. Ajattelin itsekin haastaa blogini lukijoita tähän mukaan! Itse "harjoittelen" vielä vegaanista ruokavaliota (jos niin voi sanoa, ,kasvissyöjä ollut jo 16 vuotta), kun välillä jotain maitotuotteita tulee käytettyä. Ei tosin edes päivittäin, mutta aion nyt lokakuun ajan olla täysin ilman niitäkin.

  Kivaa viikonloppua (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä :) On tullut välillä vähän lipsuttua tuon maidon kanssa eli ainakin lokakuu menee täälläkin vegaanisena! Minäkin olen elänyt kasvisruuaalla jo lähes parikymmentä vuotta, muutaman vuoden vegaaninakin, kunnes tapasin mieheni joka söi tuolloin vielä lihaa. Mies oppi kuitenkin pian seurassani laktovegelinjalle, johon minäkin jämähdin nyt moneksi vuodeksi. Ehkä tuo käännynnäinen kuitenkin kompensoi hieman omantunnontuskiani ;)

   Poista
  2. Täällä on myös käännynnäinen joka kompensoi, sillä oma mieheni on myös entinen sekasyöjä, mutta nykyään laktovege ;) Ei käytä munia ja lihastakin vain kalaa satunnaisesti, mutta aikoi olla lokakuun myös kalaton. Ja oma maitotuotteiden käyttö on nykyään tosi vähäistä verrattuna vaikkapa vuosi takaperin, kun ahmin rahkaa ja raejuustoa pari purkkia päivässä... Että sikäli oikealla tiellä ollaan (:

   Poista
  3. Kuulostaa ihan samalta tilanteelta :)

   Poista
 2. Kiva kuulla! Toivottavasti moni blogisi lukijoista tarttuu haasteeseen. :) Mukavaa viikonloppua sinnekin!

  VastaaPoista