2. joulukuuta 2013

V*#!n kiinalaiset!

Sosiaalisessa mediassa kohistaan päivittäin uutisista, joiden mukaan eläimiä kohdellaan julmasti Kiinassa. Turkistarhaton Suomi -kansalaisaloitteen aikaan esillä oli turkiseläinten kohtelu kiinalaisilla turkistarhoilla ja nyt viime päivinä ihmisiä on kuvottanut video, jossa kanien turkki nypitään raa'asti eläinten päältä.

Lähes jokaisen uutisen tai linkin alla olevassa ketjussa ihmiset huutavat kuorossa, mikä vääryys onkaan, että Kiina on olemassa ja KAIKKI kiinalaiset ovat hirvittäviä eläinrääkkääjiä. Osa on myös esittänyt toiveen koko Kiinan räjäyttämisestä.

En halua enkä aio puolustella heitä, jotka tekevät työkseen sellaista, mikä aiheuttaa eläimille kärsimystä. He toimivat vastoin näkemyksiäni ja esimerkiksi angoravillan tuotanto videossa kuvatuin tavoin sietäisi olla kiellettyä koko maailmassa. Eläimen ei tulisi kokea mitään niin tuskallista, koskaan.

Mutta miksi angorakaneja tai turkiseläimiä kohdellaan kuten kohdellaan? Ja ovatko ainoastaan kiinalaiset syyllistyneet eläinten julmaan kohteluun?

En yhtään ihmettele, että henkilöt, jotka työkseen nyppivät kanien karvaa, ovat päätyneet vihan kohteeksi. On hyvin vaikea ymmärtää, kuinka kukaan pystyy sellaiseen. Mutta mielestäni voimme syyttää eläinten julmasta kohtelusta myös heitä, jotka edistävät angoratuotteiden menekkiä suunnittelemalla, tuottamalla, markkinoimalla ja myymällä niitä. Yhtälailla he ovat vastuussa, ja uskallan epäillä, että heidän joukossaan on runsaasti myös länsimaalaisia. Omalta osaltaan vastuussa ovat tietysti myös länsimaiset kuluttajat, jotka ylläpitävät näitä julmia käytäntöjä ostamalla tuotteita, joiden materiaalien alkuperä on hankittu juuri niillä tavoilla, joita emme hyväksy. Jos angoravaatteille tai vaikkapa turkistuotteille on menekkiä ja ne tuottavat, niin suurella todennäköisyydellä niiden valmistamista jatketaan, kunnes kuluttajat muuttavat kulutustottumuksiaan eläineettisempään suuntaan tai eläintuotantoon puututa esimerkiksi lakimuutoksilla. Kuten esimerkiksi Turkistarhaton Suomi -kansalaisaloitteen käsittelyssä saimme huomata, hyvin usein raha menee eläinten hyvinvoinnin edelle. Ihminen sulkee silmänsä eläinten kivulta ja kärsimykseltä, kun rahaa kilisee tilille, tai kun uusi vaate komeilee vaatekaapissa.

Siitä huolimatta, että on helppoa haukkua toisella puolella maapalloa olevaa valtiota kaikesta maailman pahuudesta, olisi myös hyvä muistaa, että emme mekään niin puhtoisia ole: vuosittain maassamme tapetaan miljoonia eläimiä niiden turkisten vuoksi, lähinnä somisteiksi talvitakkien huppuihin ja pipojen tupsuiksi. Että miten jos myös huudettaisiin yhteen ääneen "Vitun suomalaiset!".

Possu, jolla ei ole mitään tekemistä tämän jutun kanssa. Paitsi, että se on kiinalainen possu.

Usein kurjien eläinuutisten kiertäessä pitkin nettiä, tuntuu, etteivät asiat koskaan muutu ja olo on aika voimaton. Sen sijaan, että keskittää voimavaransa ihmisten solvaamiseen tai luovuttaa ja kävelee kauppaan ostamaan uuden angoraneuleen, kannattaa hetkeksi pysähtyä ajattelemaan positiivisesti. Sillä, että ihmiset jakavat tietoa, voi olla suuri vaikutus heidän ystäviinsä ja tuttaviinsa eli muihin kuluttajiin, sekä myös suuryrityksiin. Tämänkin videon myötä moni suuri vaateyritys on päättänyt tarkistaa omat periaatteensa mitä tulee eläinperäisiin tuotteisiin, samoin moni ihminen on vannonut jättävänsä angoraa sisältävät tuotteet kauppaan. Kiinalaisten räjäyttämisellä ei päästä pitkälle, mutta ne valinnat, mitä me voimme arkipäivässämme tehdä, ovat jo suuria tekoja eläinten puolesta. Valitaan siis tuotteita, joiden vuoksi eläimet eivät ole kärsineet.

Seuraavaksi suuryritysten ja kuluttajien boikottilistalle menevät aidot turkistuotteet, eiks vaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti